Hopp til innholdet
Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

«Pinne På Nesa» – Den gangen Drammen var hovedstad

2. juni 2023 kl 18:30 - 19:30

Da Drammen var landets hovedstad
Visste du at Drammen en gang var landets hovedstad?
Det visste ikke vi heller, før vi begynte å lese og lære litt mer om byen vi bor i.
Bli med på en uhøytidelig stund på Kulturnatt 2023, der vi utforsker litt mer om den gangen da landet ble styrt fra elvebyen!
Hvem er det som inviterer?
• Øystein Berg har lang fartstid i byens kulturliv, og har hatt en finger med i spillet i både byutviklingen og mange kulturelle begivenheter.
• Kim Holtan er en kjent stemme for mange radiolyttere. Han har mange års erfaring som programleder, kåsør, debattleder og konferansier.
• Eivind Rossen er fersk drammenser på andre året. Han har lang fartstid fra større kulturprosjekter og kommunikasjonsbransjen, og er gjerne den som spør:
– Hvorfor skal jeg være stolt av dette?
Stolthet
Samtidig som vi utforsket Drammen som hovedstad, så stilte vi oss spørsmålet om hva er det som skaper identitetsfølelse og gjør at vi er stolte av denne byen?
Her er det mange svar. Sikkert like mange svar som det er mennesker som bor i denne byen. Mange av svarene er innlysende.
Vi ønsker å rette ryggen, løfte blikket og se Drammen slik byen har vært, slik den er og bidra til det den kommer til å bli:
En by vi alle er stolte av, og som omverdenen er positivt oppmerksom på.
Hvis ikke vi er stolte av byen vår, så vil heller ingen andre legge positivt merke til den.
«Gamle dager»
Det er mye å lære om Drammen: Fra den gangen den ble til, menneskene som bodde her og som utviklet byen til den vi kjenner i dag. Uten disse menneskene så hadde vi ikke vært Drammen. Og byen hadde sine spesielle originaler som andre byer og bygder i landet.
Drammen har virkelig en spennende historiefortelling som vi kan være stolte av. Vi ønsker å skape en bevissthet om dette. Både om fortid, nåtid og fremtid.
Det kan være den gangen Drammen var landets hovedstad, til byens stolte handels- og industrihistorie.
Drammen har fostret mange flere kjente historiske personligheter enn de fleste kanskje er klar over: politikere, næringslivsfolk og kunstnere.
Hans med stokken
Mange eldre husker fremdeles Hans med stokken. Han var fra Brakerøya. Hver dag dro Hans opp til Bragernes torg og holdt forestillingen sin: Han balanserte stokken sin på nesa og på toppen var sixpencelua hans. Her gjorde han også akrobatiske øvelser med en stokk, en kasse og hodet på en piassavakost.
Pinne På Nesa
Vi synes «Hans med stokken» kan være en utmerket frontfigur for fortellingen om byen vår. Han sto for den han var, og han var stolt av det. Vi er stolte av Drammen, og av alle menneskene som har formet den.
Å løfte byen frem i vår egen og andres bevissthet, skape stolthet og fremtid er en balansegang. – og der har du svaret på hvorfor vi kaller prosjektet vårt «Pinne På Nesa – PPN».
Velkommen!
PPN består av Øystein Berg, Kim Holtan og Eivind Rossen

Detaljer

Dato:
2. juni 2023
Tid
18:30 - 19:30

Arrangør

Kulturnatt Drammen
Epost
0

Sted

Union Scene
Grønland 60
Drammen, 3045
+ Google-kart